Tuesday, September 3, 2013

Kodukootud huulekoorija

Kindlasti mitmed teist on kasutanud koduseid huulekoorijaid, olgu selleks siis hambahari, suhkur üksi või millegagi segatult ja nii edasi. Otsustasin katsetada kuskilt internetist leitud koduse huulekoorija retsepti ja kuna see mulle nii väga meeldis, siis mõtlesin teistega ka jagada. Valmistada on seda imelihtne ning enamus koostisosasid on vast kodus olemas ka.
 
 
Antud koorija valmistamiseks on tarvis suhkrut, mett ning sheavõid. Mina kasutasin sheavõid, kuid olen kindel, et selle võib asendada näiteks kookosrasva, kaokaovõiga või isegi mingi õliga (oliivi, magusmandli või muu selline). Peaasi, et oleks olemas niisutav toime. Sheavõiga on see tore asi, et kuna selle sulamistemperatuur on veidi kõrgem ja toatemperatuuril on ta tahkel kujul, siis see annab omakorda huulekoorijale veidi paksema konsistentsi. Lihtsalt õli kasutades tuleks jälle suhkrut rohkem lisada.
Kes ei soovi lihtsalt koorija valmistamiseks sheavõid osta, siis sheavõil on tegelikkuses väga palju häid omadusi ja alternatiivseid kasutusviise. Toimib suurepärase niisutajana. Näiteks kasutan seda talvel öökreemina, kui nahk vajaks ekstra turgutust ja niisutust. Samuti saab kasutada terve keha niisutajana kas sooja vannivette lisades või hoopis sisse määrides. Lisaks huulekoorijale saab sheavõid kasutada ka niisama huulepalsamina, sellel on olemas UV-kaitse ning muudab huuled imepehmeks. Sheavõid saab kasutada ka juuksemaskina, mis kuivi juukseid tugrutab ja muudab juuksed läikivaks ja pehmemaks. Ja kindlasti on palju teisi koduste kosmeetikavahendite retsepte, mille osaks just sheavõi on.
Mina tellisin oma nutsu külmpressitud rafineerimata sheavõid Gaia Cosmeticsilt, kus 100 grammi suurune tükk maksab kõigest 4.30 eurot. Kuna või pakitakse jõupaberi sisse, siis otsi kodust valmis pugrike või totsikuke, kus sees sheavõid hoidma hakkad. Kuna mina eelnevalt ei viitsinud sheavõid üles sulatada ja seda topsikusse ümber valada, siis surusingi lihtsalt tükid topsi sisse. Kasutasin Joiki kehakoorija topsikut.

 
Tagasi koorija juurde liikudes, siis kasutada võib nii valget kui pruuni suhkrut. Mina otsustasin lisada fariinsuhkru, kuna see on pehmem ja ei kraabi nii palju huuli. Annab koorijale ka toreda pruuni värvuse.
Selleks, et sheavõid vedelaks saada, hoidsin topsikut kraanivees, mis oli kõige kuumem, mis torust tuli. Mõned hetked võttis aega, kuid muutus ilusti vedelaks. Kasutasin vedelat mett, kuid võib ka tahkemat varianti kasutada, siis lihtsalt eelnevalt õrnalt kuumutades vedelaks muuta.
Huulekoorija anumana kasutasin vana Nivea Soft näokreemi topsikut.
Mingeid koguseid ma ei mõõtnud ja eks see oleneb ka sellest, kui suure topsi sisse koorijat tegema hakkate, kuid vedelamate koostisosadega tasub esialgu olla pigem tagasihoidlik ning hiljem vajaduse juurde lisada. Kindlasti tunnete ära, kui täpselt see õige paksus käes on.

 
Nimetan seda koorijat küll vaid huulekoorijaks, kuid seda saab kasutada ka näokoorijana, kuna tänu fariinsuhkrule on see piisavalt hell. Samuti saab sellega koorida külmast räsitud käsi, et need pärast kreemitamist mõnusalt pehmed oleksid. Kes soovib kehakoorijat valmistada, siis saab samuti samu koostisosi kasutada, kuid fariinsuhkru asemel võib lisada tavalise suhkru, mis veidi karmim on ja keha paremini kooriks.
 
Jagage ka teie oma koduseid ilunippe!

1 comment:

  1. Tundub väga mõnus, kindlasti proovin ka ise teha!

    http://triinuh.blogspot.com/

    ReplyDelete